Gemeente veurne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Infomarkt toont het Suikerpark

op 15 december 18 (za)

Op vrijdag 14 december organiseerden Stad Veurne, WVI en projectontwikkelaar ION een infomarkt over het stadsvernieuwingsproject Suikerpark. Het evenement vond plaats in de incubator op de site en vormde een uniek concept waarbij Veurnenaars en buurtbewoners gedurende het vergunningstraject de plannen kunnen inkijken. Bovendien bood de infomarkt een belangrijke scoop: er was een maquette te zien, waarin het volledige woonproject Suikerpark werd getoond, net als een exclusieve preview van de volgende fase van het project: Suikertoren.

Publiek-private samenwerking

De realisatie van het project op de voormalige site van de oude suikerfabriek is een publiek-private samenwerking tussen Stad Veurne en WVI enerzijds, en projectontwikkelaar ION anderzijds. Zij worden daarin bijgestaan door een internationaal topteam bestaande uit drie architecten (B-architecten, Denc! Studio en A1 Planning), twee landschapsarchitecten (Delva Landscape Architects en Topokor), een stedenbouwkundig bureau (CroonenBuro5) en een team van duurzaamheidsdeskundigen (Denc! Studio en 3E).

Wonen, werken en ontspannen in een uitzonderlijk decor

Al deze actoren samen tekenden voor een uniek project waarin wonen, ontspannen en werken hand in hand gaan met de duurzame herdefiniëring van de oude suikerfabrieksite van 49 ha groot. Niet minder dan 15 ha van het terrein wordt ingevuld als natuurpark, terwijl 16 ha aan nieuwe ruimte vrijkomt voor een kwalitatief en duurzaam bedrijventerrein, waarbij WVI beheerder en realisator is. Ten slotte is er het Suikerpark: een multifunctioneel gebied van 14 ha, grenzend aan de Zuidburgweg, de Rodestraat en de Brikkerijstraat. 

Van klassieke woning tot co-housing

In Suikerpark komen ongeveer 450 woningen – een boeiende mix van verschillende woonvormen, ontspanningsmogelijkheden en werkplekken in een unieke parkomgeving en met een recreatieve vijver. Dit project is duidelijk geen doorsnee woonontwikkeling. Niet alleen gaat Suikerpark heel bewust voor een groen karakter, maar ook voor flexibiliteit, diversiteit en betaalbaarheid. De keuze voor een aandeel cohousing – in samenwerking met Cohousing Projects – is in dat kader een evidentie.

Bij cohousing of centraal wonen maken de bewoners gebruik van gemeenschappelijke voorzieningen. Dit zorgt voor een geheel eigen dynamiek, waarin betrokkenheid en buurtgevoel een grote rol spelen.

Innovatie en duurzaamheid

De Waregemse projectontwikkelaar ION staat voor originaliteit en ambitie. Het is precies daarom dat zij door WVI gekozen werden als partner voor het woonontwikkelingsplan van de Suikerfabrieksite. Zij gaan voor duurzame innovatie, zegt Managing Partner Davy Demuynck: ‘Suikerpark wordt een multifunctionele site. Veurne heeft al zoveel te bieden en Suikerpark zal die aantrekkingskracht alleen maar vergroten.’ Ook Matthieu Pacco, projectverantwoordelijke bij ION is het met hem eens: ‘Wij willen vooral een dynamiek tot stand brengen. Een groene omgeving vlakbij de historische binnenstad, met tal van kansen en pluspunten voor zowel jonge gezinnen als ondernemers, Veurnenaars en nieuwe inwoners.’

Op duurzaamheid wordt alvast sterk ingezet: ION is de eerste CO2-neutrale projectontwikkelaar en maakt voor dit project gebruik van de Duurzaamheidsmeter Wijken, een tool van de Vlaamse Overheid.

Fase Suikertoren – met het hoogste appartement van Veurne

Deze toren wordt het kloppende hart van Suikerpark. De gezellige terrasjes en een bijzonder waterelement op het Suikerplein dragen daartoe bij. Ook het bestaande Tarragebouw creëert dynamiek. Deze toekomstige incubator voor startende ondernemers wordt volledig gerenoveerd en krijgt een extra verdieping. Hier krijgen beginnende bedrijven dus niet alleen een eigen plek, maar ook coaching en ondersteuning.

Kijk eens!

Via http://www.poppr.be/virtualtour/ion/suikerpark/ kan je een virtuele wandeling maken in het Suikerpark! Een aanrader om de look en feel te ontdekken.

 

Nieuwsoverzicht
LCP