Gemeente veurne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vogelgriep: versoepeling van de preventieve maatregelen

op 17 maart 17 (vr)

Hoewel het risico op besmetting met vogelgriep nog steeds aanwezig is, worden er  vanaf 17 maart verdere versoepelingen toegestaan. Deze versoepelingen zijn bepaald op basis van een nieuwe risicoanalyse.

Hierdoor is de ophokregeling voor pluimvee en vogels van hobbyhouders niet meer verplicht, zijn opnieuw trainings- en wedstrijdvluchten van duiven toegelaten en kunnen hobbyhouders opnieuw aanwezig zijn op openbare markten.

Bij professionele pluimveehouders, die altijd veel grotere aantallen vogels houden, wordt de afschermplicht voorlopig nog behouden. Een uitzondering wordt gemaakt voor houderijen met loopvogels (struisvogels, nandoes, emoes, …): bij hen is het opsluiten of het houden onder netten niet meer verplicht, maar nog wel sterk aangeraden. Net zoals bij hobbyhouders, moeten ook zij hun vogels nog steeds binnen of afgeschermd voederen en drenken.

Het Voedselagentschap evalueert de situatie in België en in de buurlanden dagelijks. Indien de gunstige situatie aanhoudt, dan is het volledig opheffen van de ophokregeling eventueel vóór 10 april mogelijk.

Raadpleeg de website van het FAVV voor meer informatie: http://www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/.

Indien je een vaststelling doet dat de afschermplicht niet wordt nageleefd, mag je dit melden aan de lokale politie op het telefoonnummer 058 33 22 11.

Nieuwsoverzicht
LCP