Gemeente veurne

Zomervariaties

Zomervariaties 2018

Afgelopen zomer was het fijn vertoeven in onze stad. Gedurende juli en augustus kon u genieten van maar liefst 8 culturele voorstellingen voor groot en klein.

Ook in 2019 wordt u getrakteerd op een uitgebreid cultureel aanbod.
Meer informatie volgt.

 

Jouw plekje voor één of meerdere variaties reserveren?

Inschrijven voor de Zomervariaties doe je via het inschrijvingsformulier op de webshop op de website van stad Veurne (www.veurne.be). Je kiest zelf of je inschrijft voor een reeks Zomervariaties of per variatie apart.

Gelieve telkens het inschrijvingsbewijs voor te leggen bij het onthaal. Je ontvangt dit via e-mail nadat je alle stappen op het online formulier doorlopen hebt.

 

Informatie en andere vragen: 058 33 55 31 of variaties@veurne.be

8 voorstellingen in juli en augustus - deuren 19u30 - aanvang 20u00 (tenzij anders vermeld)

Toegangsprijs: 5 euro, de factuur wordt thuis opgestuurd
                        gratis voor Veurne + deelgemeenten

Meer info

Benieuwd naar het programma? Bekijk hier de Zomervariaties uit 2018.

 

Poetry Slam

Locatie: Furnevent (Nijverheidsstraat 8, 8630 Veurne)

We nodigden de mensen van Be Poetic terug uit. Ze brachten enkele toppers in het slam dichten, zowel Nederlandstalig als Franstalig met zich mee en gingen met elkaar in competitie. Het concept bleef hetzelfde: iedere slam dichter bracht zijn werk in 3 minuten. Tijd overschreden? = Strafpunten, maar het belangrijkste waren de punten van de jury. En de jury, dat was jij!

Een interactieve Zomervariatie dus met een DJ en MC die alle ‘leegtes’ tussen de poëzie aanvulden.

  

Zinger

Zinger speelt space pop met een bitterzoete injectie New Orleans Brass. De band won in 2011 De Beloften en in 2015 'De Nieuwe Lichting' (Studio Brussel) met het nummer 'Grace'.

Hun sound omvat koorachtige stemmen, hoekige drumritmes, mistige synths en melancholische blazers. De lyrics doen er ons aan herinneren dat sommige vragen soms maar beter niet gesteld worden, en liggen ergens tussen blij zijn en blèten. Zinger richtte ook het Allerheiligenproject REVEIL op. Dit non-profitproject brengt muzikanten, fanfares, dichters en vertellers op méér dan vele Belgische begraafplaatsen waaronder ook in Veurne.

 

Compagnie kRak!

CIE kRaK! is een gezelschap bestaande uit Els Degryse en Dieter Missiaen. Circus Krak (oorspronkelijke naam) werd ooit in 2008 opgericht om voorstellingen te brengen in de derde wereld. Met hun eerste voorstelling “Charlieston” toerden ze in Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Hierdoor kregen ze de smaak te pakken en toerden ze ermee in eigen land op festivals en in culturele centra.

CIE kRaK! bracht woordeloze en visuele clownerievoorstellingen, gemaakt met steun van het Vlaams Circuscentrum en met de steun van Vlaanderen. CIE kRaK! speelde reeds op Cirque Plus, Theatre Nomades, Circo Roma, Het jeugdcircusfestival in Gent, Humorologie, Perplx, … en verschillende CC’s in Vlaanderen.

Compagnie Krak bracht in Veurne de voorstelling ‘Viva Victor’

"Viva Victor" is een poëtische clownerievoorstelling vol visuele en absurde humor met veel publieksinteractie rond, op (en in) een caravan.

Victor is jarig en krijgt van het publiek een cadeau dat uiteindelijk zijn leven zal veranderen.

 

Dansgezelschap Vloeistof (NL)

Zichtbaar iets vertellen, dat deed Dansgezelschap Vloeistof. Tegendraads en toch toegankelijk voor iedereen.

Vloeistof nodigt uit om goed te kijken: vaak vertelt het lichaam immers ongezien. Met de schoonheid van dit alledaagse maken we dansstukken. Daarin wordt de toeschouwer een herkenbare plek of een bekend gedrag vanuit een ander daglicht getoond.

In Veurne bracht Dansgezelschap Vloeistof hun voorstelling ‘Hellend Vlak’:

Het water staat ons tot de lippen. Je ziet 4 mensen die proberen te overleven op het dak van een ondergelopen huis.

Een voorstelling in het licht van het veranderende klimaat. Een spannende voorstelling waarin de dansers keuzes moeten maken tussen elkaar helpen of voor je eigen hachje gaan. Tussen herkenbaarheid en absurdisme word je als publiek betrokken bij deze nijpende situatie en krijg je verschillende spiegels voorgehouden over het grenzeloze talent dat we allemaal hebben: de grootst mogelijke ontkenning volhouden over de bedreiging die we zelf creëren. Krijgt u het al wat warmer?

 

Het varken van Madonna

Net als vorige jaren had de film een vaste stek in het aanbod van de Zomervariaties. We trokken richting deelgemeente Houtem om er de film ‘Het varken van Madonna’ te tonen. Het is al 8 jaar geleden dat Houtem decor was voor de filmopnames.

Handelsvertegenwoordiger Tony is op verkoopsmissie in de Belgische Westhoek. Hij wil zijn metalen gigolo-varken Porki aan de man brengen maar komt klem te zitten in het onooglijke gehucht Madonna, ooit het strijdtoneel van de Eerste Wereldoorlog. De mooie dorpslerares Maria bekommert er zich om het lot van haar bijna uitgestorven dorp. Tony bekommert zich om zijn fout lopende relatie. Hij wil weg. Zij wil blijven. Het varken van Madonna zal hen allen helpen.

 

Compagnie Charlie

Compagnie Charlie is een Brussels theatergezelschap met een bijzondere voorliefde voor fysieke humor en slapstick.

Het plezier bij het kijken naar de absurde knokpartijen en de jachtige achtervolgingen, de dwaze ongelukken, de gewaagde stunts en natuurlijk het tijdloze gooien met borden en taarten door artiesten als Charlie Chaplin, Buster Keaton, Harold Lloyd, Laurel & Hardy, the Marx brothers, Jacques Tati, the Three Stooges, Abbott & Costello, Lewis & Martin, Tommy Cooper, Rowan Atkinson, de eerwaarde heren van Monty Python en vele anderen ligt aan de basis van Compagnie Charlie.

Geïnspireerd door deze coryfeeën, opgeleid als acteur volgens de pedagogie van Jacques Lecoq én aangepord door onze eigen idiotie, rest Compagnie Charlie maar één taak: het publiek en onszelf aan het lachen brengen.

In Veurne bracht Compagnie Charlie hun voorstelling ‘Peek-a-Boo’:

Peek-a-Boo! is een straattheatervoorstelling voor jong en oud, een boksmatch vol kluchtige acrobatie en onweerstaanbare slapstick.

Peek-a-Boo! de Fight of the Century die als een frisse wind doorheen de burleske traditie waait!

 

Compagnie 100 Issues (FR)

Dit Frans collectief uit de omgeving van Tours toert sinds enkele jaren doorheen Europa met hun unieke dansvoorstellingen waar moderne dans en break dance op een eigenwijze manier met elkaar vermengd worden.

Voor de zomervariaties brachten ze hun voorstelling ‘Essai Néo Romantique’, een wervelende choreografie op experimentele muziek. 3 mannen gewapend met een bladblazer, contrabas en een mast namen je mee door een acrobatisch avontuur.

 

Requiem Joe English

Variëren deden we in de afgelopen jaren op allerlei manieren en om deze zomereditie 2018 af te sluiten gingen we terug in de tijd.

Op 31 augustus 1918 stierf frontkunstenaar Joe English in het veldhospitaal Océan 2 te Vinkem. Voordien verbleef hij zo’n 3 jaar in onze stad en vereeuwigde hij onze ‘stad in oorlog’ op doek.

Om zijn sterftedatum, bijna precies 100 jaar geleden, te herdenken boden we in samenwerking met ‘vzw Joe English’ een requiem aan in de Sint-Walburgakerk. Een eredienst vol met renaissancegezangen.

Contact

Afdeling Leven en Welzijn

Dienst cultuur en toerisme

Grote Markt 29, 8630 Veurne

cultuur@veurne.be (voor cultuurgebonden zaken)
archief@veurne.be (voor vragen i.v.m. archief)
oc@veurne.be (voor verhuur lokalen)

Facebook-pagina

Facebook pagina Furnevent

tel.058 33 55 35 (cultuur) en 058 33 55 38 (verhuur lokalen)
Medewerkers
LCP