Gemeente veurne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bewegen Op Verwijzing van start!

op 30 januari 19 (wo)

Veurne, Alveringem, De Panne en Koksijde zijn gestart met het project Bewegen Op Verwijzing, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en met steun van de Vlaamse overheid. Dankzij dit project kunnen de huisartsen inwoners met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Die coach helpt de doorverwezen patiënten om meer te bewegen.

De bedoeling van Bewegen Op Verwijzing? De zittende Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen. Ook de lokale sportverenigingen doen mee aan Bewegen Op Verwijzing. De bedoeling is dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf. Er is een maximum van 7 uur aan individuele begeleiding. Dankzij Bewegen Op Verwijzing profiteert de deelnemer van heel lage tarieven. Je betaalt de coach maar 5 euro per kwartier voor een individuele sessie, en 1 euro per kwartier voor een groepssessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijgt hij een extra korting.

Bewegen Op Verwijzing-coaches
Voor Veurne werden Joke Battel en Björn Ringoot als beweegcoaches aangesteld. Dit zijn twee zeer gemotiveerde coaches, die vanuit hun jarenlange ervaring als kinesist weten hoe ze mensen kunnen aanzetten tot bewegen, en hen aan het bewegen houden: “We hoeven geen topsporters te maken, vaak kunnen kleine verbeteringen op het vlak van bewegen al een wereld van verschil betekenen!“ 

Veurne, Alveringem, De Panne en Koksijde hebben, onder begeleiding van LOGO Brugge-Oostende, een aanvraagdossier ingediend bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. Vanuit elke gemeente zijn er vertegenwoordigers aangesteld die het project zullen opvolgen.

“In het dossier heeft de regio aangegeven wie als coach aan de slag kan, hoe ze de huisartsen hierover zullen informeren en hoe ze dit initiatief ook voor iedereen toegankelijk zullen maken,” zegt Luc Lipkens, stafmedewerker bij het Vlaams Instituut Gezond Leven: “Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact.”

Via www.bewegenopverwijzing.be vind je meer informatie. Je kan ook Björn Pollentier contacteren: 058 31 57 78, bjorn.pollentier@veurne.be, Dienstencentrum De Zonnebloem, Zuidstraat 67 in Veurne.

Nieuwsoverzicht
LCP