Gemeente veurne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Heb jij al een rookmelder hangen?

op 15 februari 19 (vr)

Woningbranden in België eisen elk jaar teveel slachtoffers. Naast het vermijden van brandrisico’s in en rond de woning, is het belangrijk om te investeren in rookmelders. Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtroute redden namelijk levens. Vanaf 2020 moeten alle woningen verplicht rookmelders hebben. Heb je nog geen? Ga er dan halen bij Brandweer Westhoek, Dienstencentrum De Zonnebloem of in de betere doe-het-zelf zaak.

De meeste branden vinden plaats in het weekend tussen, 24 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens. Je wordt niet wakker van de rook of brandgeur. Integendeel, wie slaapt, ruikt niets. Een rookmelder is jouw neus voor ’s nachts. Er mag geen tijd verloren gaan, want binnen de drie minuten is rook dodelijk. Wanneer je rookmelder afgaat, volg dan je vluchtplan, sluit zoveel mogelijk deuren en ga naar een afgesproken plaats buiten. Contacteer 112 nadat je veilig buiten bent en ga zeker niet terug naar binnen. Heb je geen vluchtroute? Sluit zoveel mogelijk deuren en begeef je naar het venster aan de straatzijde. Laat 112 weten op welke verdieping je je bevindt.

Een rookmelder is een vrij klein en dun toestel dat aan het plafond wordt bevestigd op minimum 30 centimeter van elke muur. Het toestel geeft een krachtig geluidssignaal, tot 85 decibel. “Een rookmelder is erg effectief, want per jaar krijgen we zo’n 20 oproepen binnen van mensen bij wie de rookmelder in alarm is gegaan”, zegt sergeant Andrew Oreel van Brandweer Westhoek afdeling Veurne: “Je plaatst best voldoende rookmelders in je woning, behalve in de keuken, badkamer en de garage. In de afbeelding van belangenorganisatie Oscare zie je trouwens dat je dit in iedere kamer zou moeten doen. In Vlaanderen heeft slechts 43% van de inwoners een rookmelder, in Brussel is dat 74% en in Wallonië 84%. Daar willen we als hulpverleners in zone Westhoek echt iets aan doen.”

Je kan rookmelders kopen bij Brandweer Westhoek zelf, maar ook in Dienstencentrum De Zonnebloem. Je betaalt hiervoor 16 euro per exemplaar. Deze voldoen aan alle veiligheidseisen en kwaliteitsnormen. Een groot stuk van de opbrengst van deze verkoop gaat trouwens naar de Stichting Brandwonden.

“Eens je de rookmelders hebt ge├»nstalleerd, moet je ze toch zeker één keer per maand testen,” gaat Andrew verder: “Het lijkt misschien een onnodige raad, maar overschilder de apparaten niet en hou ze stofvrij om valse alarmen te vermijden. Het grootste voordeel van de aangeboden rookmelders is dat ze een levensduur hebben van 10 jaar. Al te vaak zien we wel rookmelders op de kast liggen, omdat de batterij al na twee jaar moet vervangen worden.”

Ben je echt niet zeker of alles wel naar behoren is geïnstalleerd? Schakel dan de hulp in van de brandpreventieadviseur van Brandweer Westhoek. Je kan die trouwens gratis laten langskomen. Via www.veurne.be/rookmelders kan je een aanvraag indienen voor een bezoek en kan je ook meteen rookmelders bestellen. Ben je minder mobiel en lukt het niet om ze zelf aan het plafond te installeren? Dan komen enkele sympathieke brandweermannen graag langs om dat voor jou te doen.

Nieuwsoverzicht
LCP