Gemeente veurne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Ken je de digicoach al?

op 12 april 19 (vr)

“Hoe werkt Doccle? Hoe pas ik de profielfoto van mijn Facebookpagina aan? Waarom vind ik mijn bestanden niet meer terug? Waarmee kan ik een QR-code scannen? Het zijn maar enkele van de vragen die ik moet proberen op te lossen”, vertelt Ghis Decorte. Hij is sinds 2017 de digicoach die alle inwoners van Veurne op de digitale weg wil helpen: “Iedereen die mij nodig heeft, kan vooraf een e-mail sturen naar info.bib@veurne.be, met de nodige uitleg over het probleem. Zo kan ik mij voorbereiden en ervoor zorgen dat iedereen de juiste informatie krijgt. Het is vooral belangrijk om de angst voor het toestel weg te nemen. Dat lukt toch behoorlijk goed. Eens de mensen weten met welk toestel ze willen werken, gaat het leerproces relatief snel. Ik zie vooral bij de oudere bevolking een sterke groei in het gebruik van een smartphone, tablet of laptop. Ze kunnen in feite niet anders dan op de digitale trein te stappen. Hier in Veurne heb je bijvoorbeeld het e-loket, waarmee je heel wat administratieve zaken gewoon online kan regelen. Wie nu niet mee is met het online gebeuren, is een beetje verloren. Je wordt steeds afhankelijker van iemand anders. Als vrijwilliger vind ik het leuk om iedereen vooruit te helpen. Bovendien leer ik zelf ook heel wat bij, want bij sommige problemen moet ik zelf ook het antwoord zoeken.”      

 

Tijdens de zitdag in maart kwam Trees Demolder langs bij Ghis. Zij had problemen met het labelen van haar documenten. Het was trouwens niet de eerste keer dat Trees een beroep deed op de digicoach: “Zo kwam ik hier al om te ontdekken hoe je Google Chrome kan updaten. Ik werk nu al enkele jaren met een laptop. Ik leerde via de Open School werken met een smartphone. Ik wou echt mee zijn met deze evolutie. Toegegeven, starten was niet makkelijk. Maar eens je snapt hoe alles werkt, is het echt fantastisch. Ik kan nu online shoppen, ik weet hoe ik veilig met mijn privacy- en betaalgegevens moet omspringen en ik maak gebruik van het e-loket van Veurne. Ik zou het niet meer kunnen missen!”

Ghis vult aan: “Die digitale veiligheid is de grootste zorg voor veel mensen. Je laat je huis ook niet met open deuren achter als je vertrekt. Met de nodige tips kan ik iedereen aanleren hoe ze veilig online kunnen werken.”

Heb jij ook hulp nodig van de digicoach? Kom dan op iedere tweede zaterdag van de maand, van 10 tot 12 uur, naar de bibliotheek! Stuur wel je vraag vooraf door naar info.bib@veurne.be en neem jouw toestel mee naar de digicoach

Nieuwsoverzicht
LCP