Gemeente veurne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Reglement rond cannabidiolshops in Veurne

op 25 juni 19 (di)

De gemeenteraad heeft een duidelijke reglementering rond de mogelijke komst van cannabidiolshops in de stad goedgekeurd. 

Vorige maand ontving de Dienst Lokale Economie een vraag tot het bekomen van inlichtingen voor het opstarten van een cannabidiolzaak. In zo’n winkel kan je olie, hennepbloemen of verzorgingsproducten op basis van cannabidiol kopen. Dit is een stof, met cannabis, waarbij de THC-waarden minder dan 0,2% bedraagt.

Na overleg met de ondernemer bleek dat CBD-producten de corebusiness zullen zijn van de nieuwe winkel. Over zo’n producten bestaat vandaag nog heel veel onduidelijkheid (afkomst en garanties inzake de samenstelling van het product is twijfelachtig) en ook de wetgeving is nog niet helemaal uitgewerkt.

Op zich heeft het stadsbestuur geen bezwaar tegen de komst van een CBD-shop, maar door de ligging in de nabijheid (dichter dan 600m) van scholen en stedelijke jeugdinfrastructuur kunnen jongeren in verleiding worden gebracht en worden aangezet tot het gebruik van producten op basis van cannabis of derivaten er van. Bovendien is de kans op misbruik of foutief gebruik door jongeren van dergelijke producten op basis van cannabis of derivaten reëel.

Het stadsbestuur wil ruimtelijke restricties en bijzondere voorwaarden opleggen aan dergelijke inrichtingen, zodat de openbare veiligheid en gezondheid van de minderjarigen op een adequate manier worden gevrijwaard. De bijzondere voorwaarden die worden opgelegd,¬†houden rekening met een schriftelijke aanvraag voor de opstart van een zaak met de vermelding ‘aanvraag inrichting/zaak die producten verkoopt op basis van cannabis en derivaten’.

De gemeenteraad gaf goedkeuring op het voorstel om geen vergunning te verlenen voor de vestiging van een inrichting waar producten op basis van cannabis en derivaten worden verkocht; en dit indien de winkel zich in een straal van 600 meter van een school of stedelijke jeugdinfrastructuur bevindt.

Nieuwsoverzicht
LCP