Sorteer slim, betaal minder!

Wie minder afval produceert én goed sorteert, houdt de afvalfactuur laag. Door de verschillende fracties uit elkaar te halen, zorg je ervoor dat de duurste afvalfractie (restafval) lichter blijft. Deponeer restafval, plastic en GFT in de juiste zak en bak bespaar! Gooi etensresten, groente- en fruitafval in de groene GFT-container. Kies voor de blauwe PMD-zak voor alle plastic afval of blikjes. Op de volgende pagina ontdek je de sorteerregels van GFT en PMD.

Restafval

Restafval is de duurste afvalfractie. Dit is het huishoudelijk afval dat niet recycleerbaar is, waarmee je niet op het recyclagepark terecht kan of dat niet selectief wordt ingezameld. Het restafval vormt een grote belasting op ons milieu. Het is daarom erg belangrijk om zo veel als mogelijk restafval te voorkomen en zoveel mogelijk te sorteren. De verwerking van het restafval in aan de strengste milieunormen aangepaste verbrandingsovens is bovendien erg duur! Daarom betaal je een stuk meer (0,185 euro per gedeponeerde kilogram, zowel voor een container als een afvalzak) om dit afval te laten ophalen. 

GFT

Dit is de zwaarste afvalfractie en vliegt vaak bij het restafval. GFT zorgt er dus voor dat je afvalgewicht hoog kan liggen! GFT is groente-, fruit- en tuinafval dat in de groene container kan worden gedeponeerd. Het GFT wordt verwerkt tot compost. Tijdens het proces wordt groene energie geproduceerd in de vorm van elektriciteit. Je betaalt 0,02 euro per gedeponeerde kilogram GFT-afval. Wist je trouwens dat je hiervoor als Veurnaar minder betaalt dan inwoners van Koksijde, Nieuwpoort of De Panne? Zij betalen 0,05 euro. Het stadsbestuur zorgt voor deze financiële ondersteuning.

PMD

Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons horen thuis in de blauwe PMD-zak. Vanaf 1 april mag je trouwens veel meer soorten plastic in de blauwe zak gooien! Je betaalt 3 euro voor een rol van 20 zakken. Dit betekent 0,15 euro per zak, waarin er gemiddeld 2 kilogram afval wordt in gedeponeerd. Je betaalt per kilogram PMD-afval dus 0,075 euro. 

Sorteren? Maakt dat een verschil?

Absoluut! Kijk even naar dit voorbeeld. Je hebt 10 kilogram afval, waarvan 6 kilogram GFT, 3 kilogram restafval en 1 kilogram PMD. Gooi je alles bij het restafval, dan betaal je 1,85 euro (10 kilogram x 0,185 euro).

Sorteer je correct, dan is dit slechts 0,75 euro! Je betaalt dan 0,12 euro voor het GFT, 0,555 voor het restafval en 0,075 voor PMD. 

Stel dat je tweewekelijks 10 kilogram afval wil laten ophalen, dan betaal je per jaar respectievelijk 96,2 euro of 39 euro. Je bespaart dus 57,2 euro door slim te sorteren!