Maatregelen tegen verspreiding coronavirus

 • 23 juli 2020

[UPDATE] DINSDAG 28 JULI 

If you need information in your own language about all the measures and safety precautions about the coronavirus, you can find it on this website: www.integratie-inburgering.be/corona-meertalige-info

Hier vind je de veelgestelde vragen over de maatregelen van het federaal noodplan

Ga naar de informatie over

Huidige maatregelen

Ik ben ziek

#8630altegoare

Recyclagepark

Dienstencentrum De Zonnebloem

Ondernemers

Openbare onderzoeken en omgevingsvergunningen

Sport

Ontmoetingscentra

StAPwest

Wekelijkse markt

Openbaar vervoer

Bibliotheek

Algemene informatie over het coronavirus

Wat zijn de hygiënische voorschriften?

Een huisgenoot is ziek

Huidige maatregelen

Vanaf woensdag 29 juli tot minstens eind augustus gelden volgende maatregelen die de heropflakkering van COVID-19 moeten afremmen:

 • Sociale bubbel van 5 extra personen per gezin. Gedurende 4 weken moeten dit steeds dezelfde personen zijn! Kinderen onder de 12 jaar worden niet inbegrepen in de sociale bubbel.
 • Uitstappen met uitgebreide bubbel is beperkt tot 10 personen.
 • Max. 100 personen voor indoor evenemten en mondmasker is verplicht.
 • Max. 200 personen voor outdoor evenementen en mondmasker is verplicht.
 • Recepties en banketten worden beperkt tot max. 10 personen.
 • Winkelen doe je alleen, met uitzondering voor minder mobiele personen en minderjarigen. Maximum 30 minuten aanwezig. Solden gaan door.
 • Mondmaskers dragen wordt niet altijd overal verplicht, maar wie buiten komt, moet er wel een op zak hebben. Burgemeesters mogen lokale verplichtingen opleggen.
 • Contacttracing wordt snel opgevolgd, houdt alvast zelf je contactenbij.

Mondmasker verplicht:

 • In drukke winkelstraten
 • Op openbare markten
 • Op kermissen
 • Op rommelmarkten
 • In publieke ruimtes van openbare gebouwen
 • Bij een horeca-bezoek (niet aan tafel, wel als je naar het toilet gaat)

Voor Veurne betekent dit dat je sinds 24 juli verplicht een mondmasker draagt in de Ooststraat (vanaf het Zevensterrenplein tot aan de Grote Markt), Grote Markt, Noordstraat (vanaf het kruispunt met de Pannestraat tot aan de Grote Markt), Appelmarkt (vanaf Nieuwstraat tot aan de Grote Markt), Stadspark (vanaf de openbare toiletten tot aan de Grote Markt), Zuidstraat (vanaf de rotonde tot aan de Grote Markt) en op het Suikerpark. Ook in alle publieke ruimtes is het dragen van een mondmasker verplicht (Stadskantoor “de Seylsteen”, dienst van toerisme, sociale dienst, De Zonnebloem, …). En dit zonder uurbeperkingen, de klok rond dus.

Nachtwinkels sluiten om 22 uur.

Per horeca-bezoek zal één gast per tafel zijn of haar telefoonnummer en e-mailadres aan de eigenaar bezorgen. Op deze manier kan contact worden genomen bij eventuele besmettingen.

Iedereen die terugkeert uit vakantie met eender wel vervoersmiddel zal 48 uur voor de terugkomst een formulier moeten invullen op het internet. Dat wordt verplicht of u vanuit een risicogebied komt of niet. 

Ik ben ziek

Ziek? Blijf thuis en bel naar de huisarts!
In het weekend of ’s avonds bel je 1733.

Patiënten met luchtwegklachten (hoest, niezen, keelpijn …), een grieperig gevoel of koorts komen niet naar de consultatieruimte van de huisarts, van de Huisartswachtpost in Veurne of naar de spoeddienst van AZ West. Dit om besmetting te vermijden.

Patiënten met deze symptomen bellen naar de huisarts of in het weekend en ’s avonds naar 1733. Daarna zal een arts hen opbellen en een gepast advies geven.

#8630altegoare

Ga naar www.veurne.be/8630altegoare en meld jouw actie, meld je aan als vrijwilliger of geef door als je hulp nodig hebt om een actie op te starten. Je kan er ook met een algemene vraag om hulp terecht.

Recyclagepark

Het recyclagepark in Veurne is open. Om de social distancing te garanderen, zal er enkel op afspraak naar het recyclagepark kunnen worden gegaan. Een afspraak maken doe je via www.veurne.be/afspraak-maken. Rechtsboven op de pagina (op smartphones is dit onderaan) vind je de knop Afspraak Recyclagepark.

Dienstencentrum De Zonnebloem

Dienstencentrum De Zonnebloem werkt momenteel op minimale dienstverlening. Bel naar 058 31 57 78 voor alle informatie rond club- en vereningsactiviteiten.

Dienstencentrum De Zonnebloem dient als bijzondere opvangruimte voor mensen met luchtwegenklachten, koorts of een grieperig gevoel. Bij een telefonisch gesprek met een huisarts of de Huisartswachtpost wordt een patiënt al dan niet doorverwezen naar het dienstencentrum.

Enkel patiënten die zijn doorverwezen door huisartsen of de Huisarts Wachtpost kunnen hier terecht. Ga dus niet rechtstreeks naar Dienstencentrum De Zonnebloem! Je wordt niet geholpen.

Patiënten met deze symptomen bellen eerst naar de huisarts of in het weekend en ’s avonds naar 1733. Daarna zal een arts hen opbellen en een gepast advies gegeven.

De huisartsen hebben ook een afsprakensysteem ingesteld. Zo wordt er bij alle artsen enkel nog op afspraak gewerkt. Er is geen toegang meer tot de wachtruimtes.

Ondernemers

Ondernemers vinden alle informatie via www.veurne.be/ondernemers-en-corona.

Ontmoetingscentra

De ontmoetingscentra zijn gedeeltelijk bruikbaar. Bel 058 31 57 78 voor de mogelijkheden. Je vindt de informatie over de verschillende ontmoetingscentra via www.veurne.be/zaal-huren.

StAPwest

De Stedelijke Academie voor Podiumkunsten is gedeeltelijk gestart met lessen. Je vindt meer informatie via www.stapwest.be.

Wekelijkse markt

De wekelijkse markt vindt plaats in de Lindendreef, Sporkijnstraat en Boterweegschaalstraat.

Openbaar vervoer

Mondbedekking (mondmasker, sjaal, buff ...) is verplicht voor alle gebruikers van het openbaar vervoer, die ouder zijn dan 12 jaar.

De Lijn 

 • Draag mondbedekking als je gebruik maakt van het openbaar vervoer (verplicht voor alle reizigers ouder dan 12 jaar).
 • Social distancing blijft van kracht. Op een standaardbus kunnen maximum 9 personen, op een accordeonbus maximum 15 personen.

Belbusreizigers kunnen hun boekingen laten registreren. Het aantal klanten per rit wordt beperkt tot maximaal 3. Reserveren kan via 059 56 52 56.

Alle info: www.delijn.be/nl/overdelijn/corona

NMBS: Het treinverkeer ondervindt geen hinder van de maatregelen van het federale noodplan. Enkel de piekuurtreinen naar Brussel worden geschrapt.

Bibliotheek

De bibliotheek is opnieuw open, maar wel met de nodige spelregels. 

 • Kom bij voorkeur alleen.
 • Was eerst je handen in het toilet of ontsmet ze met de handgel in de inkom van Stadskantoor De Seylsteen.
 • Gebruik mondbedekking.
 • Neem een winkelmandje van de bib mee naar binnen. Plaats het op de stapel aan de andere kant terug bij het buitengaan.
 • Blijf maximum 30 minuten in de bib.
 • Neem niet meer materialen vast dan nodig.
 • Ontsmet je handen voor je een toestel (zelfuitleen, betaalautomaat, catalogus-pc) gebruikt.
 • Hou overal minstens 1,5 m afstand van andere personen.
 • De stippen op de vloer helpen je om voldoende afstand te houden bij de uitleenstations, de betaalautomaat en de infobalie. 

Algemene informatie coronavirus

Je kan met al je vragen over het nieuwe coronavirus COVID19 terecht via www.info-coronavirus.be/nl/. Er is ook een hulplijn 0800 14 689.

Wat zijn de hygiënische voorschriften?

• Was regelmatig je handen.
• Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
• Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog.
• Blijf thuis als je ziek bent.

Een huisgenoot is ziek?

Is je huisgenoot, partner of kind ziek maar niet getest? We raden je aan om je aan dezelfde hygiënetips te houden. Zo is de kans dat je zelf ziek wordt het kleinst en besmet je anderen ook niet.