Streekspecialiteiten

Vleeswaren

Veurnambachtse hesp: onovertroffen van smaak, want gedroogd volgens oud recept. Uitstekend bij boerenbrood of op een koude schotel.

Veurns potjesvlees: de ingrediënten van deze delicatesse zijn kip, kalf en konijn. Het vlees wordt gekookt in een lichtjes gevinaigreerde bouillon, waarna men het laat afkoelen. Veurns potjesvlees wordt koud gegeten, bij brood of op een koude schotel.

De Veurnse Potjesvleeskroket: In de kroket zitten alle ingrediënten van het ‘Veurns Potjesvlees’ of ‘Potjesvlees van de Westhoek’. Kip, kalf, konijn maar ook en het citroensap, de azijn en witte wijn die ons Potjesvlees net zo spéciaal maken.

’t Veurn’Artje: een artisanaal vleesbroodje op grootmoeders wijze met het Veurnse Sporkinbier.

Veurnse worst: Veurnse worst is niet zomaar witte worst! Hij wordt immers vervaardigd uit varkens- en kalfsvlees. Deze worst kan op velerlei wijzen worden gedegusteerd. Koud, bij de boterham of op een boerenbrood. Geroosterd, met rauwkost en een dipsaus met brood of frietjes.

Pâté van Beauvoorde: deze pâté wordt vervaardigd uit lever, keelstuk, eieren, melk en kruiden. Hij is het best met cruditeiten, maar komt ook goed tot zijn recht met toast bij aperitieven. U kunt hem natuurlijk ook op de boerenboterham smeren.

Sporkinpâté: deze pastei verwijst naar de legendarische held Sporkin. Hij kan opgediend worden bij een boterham of als aperitiefhapje.

Zoetigheden

Veurnse Meringuetaart

Veurnse kletskoppen: in deze brosse koekjes zijn verwerkt: kandij, bloem, boter, amandelen en hazelnoten. Kletskoppen zijn heerlijk bij een hartig bakje koffie of op een fijne ijscoupe.

Veurnse haantjes en vriendschapsuiltjes: koeken uit zand- of koffiekoekendeeg, gebakken in de vorm van een haantje, te Veurne het embleem voor de Oogstfeesten (vroeger Oogststoet, thans “Veurne Anno 1900”) of een uiltje. Heerlijk met boter of bij een kopje koffie.

Veurnse vlaaien: knappend gebak met appelen, tamelijk recent ontstaan maar een proevertje overwaard.

Beauvoordse wafels en pannenkoeken: worden gebakken in het “Pannenkoekenhuis” te Beauvoorde. Deze wafels verwerven meer en meer bekendheid.  

Veurnse babelutten: erg bekend en vooral geliefd, zijn deze snoepjes, vervaardigd uit Veurnse suiker, glucose en vooral boter.

Veurnse Slaapmuts: gebladerde gevulde sandwich. De Veurnse Slaapmuts is erkend als 100% West-Vlaams Streekproduct.

Kazen en zuivelproducten

Artisanale kazen bij De Moerenaar: Kruidenkaas Moerenaar, Paterskaas, Cobergher & Cobergher Light, Cabour, Moerengoud, Moerduvel, ’t Moerland, Molenkaas, Lucifer, ‘t Pikantje, Sporkinkaas, Marjolein-Look, Veurnse Notenboom, Gouden Carolus, Tintoretto (Italiaanse kruidenkaas), Brie de la frontière en Saint–Georges.

Artisanale kazen bij De Beauvoordse Walhoeve: ’t Zandeke, Blanche en ’t Zandmanneke, De Wulveringemsche, De Bryarde, Waldam, de Koppige Vent, de Vinnige Boerinne, Pimpaljoentje, een uitgebreid assortiment kruiden–, boeren– en dieetkazen.

Haflinger Merriemelk en aanverwante producten.

Streekbieren

Boetelingbier, 6,6° amberkleurig

Karel Coggebier, 7° bruin bier

Veurns Slapersbier, 9° amberkleurig

Veurns Sporkinbier, 7° amberkleurig

Nieuw Bulskampnoare, blond of bruin.