1. Chocolademoussetaart
WAT: een taart van speculaas en chocolademousse
BENODIGDHEDEN:
- 250gr speculaas
- 75gr boter
- 300gr chocolade van minstens 50%
- 5 eieren
- extra chocolade om te raspen als versiering
WERKWIJZE:
STAP 1: laat de boter smelten en intussen verbrokkel je de speculaas in de keukenrobot.
STAP 2: meng de gesmolten boter met de speulaas.
STAP 3: leg eerst een stuk bakpapier in je taartvorm, daarna stort je het speculaas mengsel in je taartvorm en drukt deze aan met een vork; de bodem en de rand van je taart mogen ongeveer een halve cm dik zijn.
STAP 4: smelt de chocolade au bain marie
(zet een kleine kookpot met water op het vuur, zodra het water kookt zet je bovenop de kookpot een vuurvaste kom met daarin de chocolade: op deze manier kan de chocolade niet verbranden)
STAP 5: scheid de dooiers van de eiwitten en roer de dooiers door de gesmolten chocolade.
STAP 6: klop het eiwit tot een stevig schuim, en lepel dat onder het chocolademengsel
STAP 7: stort het mengsel uit op de taartbodem, versier met chocoladeschilfers en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast
2. Lekkere smoothies
Zit je hoofd vol gedachten? Of heb je nood aan een opkikkertje? Neem dan eventjes een pauze en maak voor jezelf een lekkere smoothie! Je vindt hier een aantal heerlijke recepten.
In deze receptjes zit veel fruit. Dat maakt dat het lekkere en gezonde tussendoortjes zijn. Overdrijf ook niet met smoothies! Wissel af met een gewone appel, sinaasappel, peer, kiwi, banaan, ...
3. Ballekes in tomatensaus
WAT: ballekes in verse tomatensaus
BENODIGDHEDEN voor 4 personen, en de extra saus om in te vriezen!
600 gram gehakt peper en zout
1 ei gedroogde basilicum
paneermeel 2,5 kilo gepelde tomaten(blik)
4 wortels 4 ajuinen
2 blikjes(70gram) gecon.tomatenpuree
mengkom, 2 kookpotten
WERKWIJZE:
STAP 1: Meng gehakt met ei en paneermeel in een mengkom en rol er balletjes van. Kook in water gaar.
STAP 2: Wortels + ajuin fruiten in olie, 200gr tomatenpuree en 2.5 kg tomaten in blik bijvoegenen 30 tot 60 minuten laten sudderen. Mixen.
STAP 3: Gedroogde basilicum, peper en zout toevoegen naar smaak.
STAP 4: Giet nu op de balletjes de hoeveelheid saus die je nodig hebt. Het overschot gaat in de diepvries.
4. Spaghetti Bolognese
Bereidingstijd:
+/- 50 minuten
Benodigdheden:
- 1 grote pan
- 1 kookpot
- Snijplank
- Scherp mes
- Lookpers
- Olijfolie
- Waterkoker, indien je dit hebt.
- Vergiet
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 1 pak spaghetti (+/- 100 gr per persoon)
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 ui
- 1 teentje look
- Oregano, peper, zout, eventueel verse basilicum
- 300 gr gehakt
- 2 blikjes tomatenpuree
- 100 gr spekjes
- 1 zakje geraspte kaas
Tip: Je kan er andere groenten bijvoegen, zoals: paprika, wortel, aubergine, courgette, etc. Dit maakt je gerecht nog lekkerder! Je kan hiervoor een aparte kookpot gebruiken en de groenten bijvoegen in de pan als je vlees klaar is.
Hoe maak je spaghetti bolognese?
Stap 1: Schil de ajuin en pel de look. Snij de ajuin in stukjes.
Stap 2: Zet de grote pan op het vuur met wat olijfolie en voeg de ajuin toe. Laat even bakken tot ze licht goudkleurig zijn en gebruik de lookpers om de look toe te voegen.
Stap 3: Voeg het gehakt toe en laat dit bakken tot het een lichtbruine kleur krijgt. Voeg nu het spek toe.
Stap 4: Zet de kookpot op het vuur met water tot het kookt of gebruik een waterkoker. Dit gaat sneller. (Als het water kookt, zie stap 8.)
Stap 5: Voeg de gepelde tomaten en de tomatenpuree toe aan de pan.
Stap 6: Voeg basilicum, oregano, peper en zout toe aan het gerecht, naargelang eigen smaak.
Stap 7: Laat de pan op een zacht vuur pruttelen en roer er af en toe even door.
Stap 8: Als het water kookt, voeg je de spaghetti toe. Op de verpakking staat hoelang deze moet koken. Gebruik eventueel een klokje om de gaartijd in het oog te houden.
Stap 9: Als de spaghetti klaar is, giet je deze in het vergiet. Doe er eventueel wat olijfolie bij en meng, zodat de spaghetti niet plakt.
Stap 10: Je kan nu serveren met wat geraspte kaas!
SMAKELIJK