Week van de Afvalvermindering

  • 25 november 2021

Van 20-28 loopt de Europese week van de afvalvermindering, een bewustmakingscampagne over duurzame hulpbronnen en afvalbeheer. De kernwoorden zijn verminderen, hergebruiken en recycleren. Naar aanleiding hiervan lanceert OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) de KWIT campagne want Kappen met Wegwerp Is Top! 

Kwitten kunnen we allemaal. Thuis, onderweg, in de winkel en op evenementen. Zo kiezen we samen voor duurzame oplossingen die goed zijn voor het milieu, je portemonnee en je gemoed. Klaar om mee te kwitten?

Meer weten:

www.veurne.be/milieutips

https://ewwr.eu/ned/

https://ovam.vlaanderen.be/web/kappen-met-wegwerp-is-top

Wasbare luiers

Kiezen voor herbruikbare luiers betekent minder afval! Met wasbare luiers zet je wekelijks 1 hele zak restafval minder buiten en bespaar je tot 400 euro. Dus ga jij ervoor? Het is een stuk makkelijker dan je zou denken! Bij Kind en Gezin lees je alvast wat extra tips om meteen aan de slag te gaan.

De aankoop van een startpakket luiers is wel een investering, daarom geeft Stad Veurne je een duwtje in de rug. Vraag je premie aan via https://www.veurne.be/nl/aanvraag-premie-voor-herbruikbare-luiers en krijg tot 50% van de kostprijs terug met een maximum van 75 euro.

Een keuze voor wasbare luiers vermindert je CO2-voetafdruk. Voor de productie van wegwerpluiers zijn veel grondstoffen nodig. Een wegwerpluier bevat meer dan 20 verschillende materialen (vooral kunststoffen) die vaak gemaakt worden met fossiele grondstoffen. Tot op vandaag kunnen we de materialen in de wegwerpluiers ook nog niet recycleren. 

Ook wasbare luiers hebben uiteraard een milieuimpact. Bewust kiezen voor biologische katoen, hennep of bamboe, wassen op lage temperatuur en aan de draad drogen, houden de milieuimpact van wasbare luiers extra laag

Anti-reclame sticker

De gemeentelijke inzameling van papier en karton bedroeg in 2019 60,16kg/inwoner. Vliegt de inhoud van je brievenbus vaak ongelezen bij het oud papier? Haal een anti-reclame sticker af aan het onthaal van Stadskantoor De Seylsteen en help de papierberg verkleinen. Nog een stapje verder gaan kan door je in te schrijven op www.robinsonlist.be. Zo vraag je bedrijven je gegevens uit hun adressenbestand te halen. 

Composteren

Maar liefst een derde van je afval kan omgetoverd worden in bodemverbeteraar voor je tuin. Door te composteren doe je eigenlijk wat de natuur altijd al gedaan heeft: de natuurlijke kringloop zijn gang laten gaan.

In tuinen tot 400m² gebruik je best een compostvat. Je kan er je tuinafval samen met je keukenafval in verwerken. Voor grotere tuinen zijn compostbakken aangewezen. Beide kan je bestellen via https://www.veurne.be/nl/compostvaten. Een compostvat kost slechts 9,50 euro en voor een compostbak betaal je 28,50 euro.