Hoe verloopt de overgangsfase?

Vanaf 1 januari wordt er gewerkt met de Afvalzones. Hierdoor wijzigen de ophaaldagen van restafval en GFT. Kijk hier bij welke zone je hoort en wanneer welke afvalfractie op jouw adres zal worden opgehaald.

Tot 1 april 2021 verloopt de ophaling van de restafvalzakken volgens het huidige systeem. Je kan tweewekelijks op dinsdag jouw afvalzakken buiten aanbieden. 

In de loop van december 2020 ontvang je een bestelformulier van afvalintercommunale IVVO om jouw restafvalcontainer aan te vragen. Je kan kiezen uit een versie van 40, 140 of 240 liter. Hierin kan je echter ook duidelijk aangeven dat je ook in de toekomst enkel restafvalzakken wil blijven gebruiken. Als je kiest voor restafvalzakken, kan je daarna nog altijd de overstap maken naar containers. Vul je het bestelformulier niet in? Dan ontvang je standaard een container van 140 liter. De deadline om het bestelformulier in te dienen is 25 januari. Belangrijk, zelfs al kies je voor een restafvalcontainer, je kunt nog steeds een nieuwe restafvalzak gebruiken en deze in combinatie met je restafvalcontainer aanbieden.

In de eerste weken van januari 2021 stopt de verkoop van de huidige kleine groene afvalzakken en start de verkoop van de nieuwe witte afvalzak van 33 liter.

25 januari 2021 is de laatste dag dat je het bestelformulier voor containers bij IVVO kan indienen. Je kan in dit formulier aanduiden welk type container je wil (40, 140 of 240 liter) of als je witte restafvalzakken van 33 liter zal gebruiken. 

In de loop van maart 2021 zal IVVO de containers leveren. Je ontvangt ook een uitnodiging om een provisie van 35 euro te betalen, waarmee jouw afvalkosten kunnen worden betaald. Je betaalt dan een voorschot van 35 euro. Iedere keer dat je de restafvalcontainer aanbiedt, wordt de container gewogen en gaat er 0,185 euro per kilo afval dat in de afvalwagen valt van je voorschot. Als jouw voorschotsaldo onder 10 euro is gezakt, krijg je een uitnodiging om een nieuwe provisie van 35 euro te betalen. 

Heb je na 1 april 2021 toch een overschot van de huidige restafvalzakken? Geen paniek! Je kan de groene of bruine afvalzakken tot eind juni 2021 blijven aanbieden, ook in combinatie met jouw restafvalcontainer.

Vanaf 1 juli 2021 kan je enkel een restafvalcontainer of een nieuwe restafvalzak van 33 liter aanbieden. Een combinatie van een restafvalcontainer mét een nieuwe afvalzak is ook mogelijk. De huidige groene of bruine kleinere afvalzakken worden ook niet meer opgehaald.

Wat wordt er opgehaald van januari tot eind juni?

Van januari tot 1 april

 • De grote en kleine groene of bruine afvalzakken of de nieuwe witte restafvalzakken (tweewekelijks op dinsdag)
 • PMD (tweewekelijks op dinsdag)
 • GFT (tweewekelijks op dinsdag of donderdag, zie Afvalkalender)
 • Papier en karton (1 keer per maand, zie Afvalkalender)

Van 1 april tot 30 juni

 • De restafvalcontainer (tweewekelijks op dinsdag of donderdag, zie Afvalkalender)      
 • De grote en kleine groene of bruine afvalzakken en de witte afvalzakken (tweewekelijks op dinsdag of donderdag, zie Afvalkalender
 • Een combinatie van de twee bovenstaande mogelijkheden
 • P+MD (tweewekelijks op dinsdag)
 • GFT (tweewekelijks op dinsdag of donderdag, zie Afvalkalender)
 • Papier en karton (1 keer per maand, zie Afvalkalender)

Vanaf 1 juli

 • De restafvalcontainer (tweewekelijks op dinsdag of donderdag, zie Afvalkalender)
 • De nieuwe witte afvalzakken (tweewekelijks op dinsdag of donderdag, zie Afvalkalender)
 • Een combinatie is mogelijk
 • P+MD (tweewekelijks op dinsdag)
 • GFT (tweewekelijks op dinsdag of donderdag, zie Afvalkalender)
 • Papier en karton (1 keer per maand, zie Afvalkalender)

Veurne is ingedeeld in Afvalzones. Afhankelijk van de zone waarin je woont, zijn er verschillende ophaaldagen van restafval, PMD, GFT en Papier en Karton. Je vindt ze terug in de Afvalkalender of achteraan in het Stadsmagazine.

Geen Afvalkalender ontvangen? Je kan een exemplaar afhalen bij het Onthaal van Stadskantoor De Seylsteen.