Nieuws

De Warmste Wandeling - Ambrajaze  
18/12/20 tem 4/01/21

AmbrajazeVoor meer info: https://www.facebook.com/events/3523171837737944/ 

 

Zomerproject in Zonnewende: “Restoorant Zonnestrand"

Resto Zonnewende 1

Een gek maar fantastisch idee van een meerzijdig getalenteerd begeleider (Xavier) om een kleinschalig restaurant op te zetten in Huis 2, de enthousiaste inzet van een elftal kinderen om het idee te helpen uitwerken, de creatieve inzet van een team dat er wil voor gaan samen met de kinderen, de zegen van de directeur (dankjewel Sofia)… méér moest dat niet zijn om het “restoorant” op poten te zetten.

De naam voor het restaurant bedenken, de menu opstellen, menukaarten maken, uitnodigingen maken, het nodige keukenmateriaal verzamelen, inkopen doen, het restaurant aankleden, de ultieme kooktest doen …heel wat gedeeld denk-en-doe-werk, stress en zweet (verzacht door veel ambiance en leute ter plekke) maakten het voorbereidende werk intensief.

Maar al die bedrijvigheid was enkel en alleen mogelijk dankzij het onbevangen ja-woord van telkens een twintigtal genodigden voor een culinaire escapade  op 12/07 en 05/08!

Resto Zonnewende 2Op de twee topdagen was het begrip en geduld van de huishoudsters (merci Valerie en Heidi) bij het innemen van hun werkvloer en verkassen van materiaal bewonderens- en lovenswaardig. Kort na de middag hadden twee keukens en een leefruimte veel weg van een echte grote restaurantkeuken waar door kinderen en begeleiders druk gesneden, geschild, gepeld, geplukt, geroerd, geklutst, gelepeld, gemixt en opgekuist werd. De kinderen laveerden met een zwier en soms ook een zucht tussen alle taakjes door maar ze waren TOP en terecht heel fier op hun vaardigheden. Ze blonken in hun vel en dat was al één kers op de taart.

Vooraleer de hele ploeg aan de slag ging voor hét moment werd die ook gebriefd door de Chef; de taken en werkwijze bij onthaal, in de zaal en keukens werden nogmaals overlopen, de aangepaste kledij werd gekeurd en de haren nogmaals in de plooi gelegd. En dan het wachten op de eerste gasten…de spanning was te snijden! De eerste bestelling bereikte de keukens . “Hup, geef moa sjette” zei de Chef…en we waren vertrokken. Wat een onderneming om alles vlot en op tijd afgestemd te krijgen! En eerlijk is eerlijk, de tweede keer ging alles een stuk vlotter; kinderen en begeleiders hadden samen bijgeleerd en het liep gesmeerd. En twéé keer kregen we in de keuken extra helpende handen (dankjewel Maggie en Erik) zomaar aangeboden!

Resto Zonnewende 3Wat een inzet, wat een sfeer! Bij momenten leuke kinderlijke overpeinzingen gesprokkeld: dresseren is toch voor paarden? Moet je dan een pull aandoen in de koude keuken? En komen pijnboompitten van een boom die pijn heeft?

De complimentjes bij vertrek van de genodigden deden onze hele ploeg enorm deugd!

Kinderen en begeleiders hebben samen hun grenzen afgetast en ze ook verlegd. Iedereen was tevreden maar ook moe. De laatste grens voor die avond werd verlegd bij het verhuizen van alle materialen, het opruimen van bar en keukens, van drukdrukdruk naar onder de wol.

 

5 september 2019

Dankbaar ontvingen we vandaag 4 nagelnieuwe fietsen van Kiwanis Joconde.
Dit gebaar stuwt ons verder in de enige juiste richting: ZONNEWENDE FIETST!

Gift Zonnewende

 

Mei 2019: WAT ALS …

App Zonnewendewe de gesprekken met de kinderen leuker kunnen maken door een app te ontwikkelen die het kind leidt doorheen het gesprek. Dat was enige tijd geleden de idee van de begeleiders van de
jonge kinderen. We pakten de koe bij de hoorns en na enige contacten met de VIVES Hogeschool in Kortrijk startte een groep laatstejaarsstudenten met de ontwikkeling van de app.

Het spel werd opgevat als een tour door een stadje waarbij achter en in verschillende gebouwen vragen verstopt zitten voor de kinderen. Tijdens hun ‘wandeling’ kunnen ze ook punten verzamelen
om zo op het eind van het gesprek een spelletje te kunnen spelen. Uiteraard verstopten we de nodige ludieke elementen in de rondgang: hier en daar wordt wel eens een scheet gelaten
(‘oei, het toilet blijkt bezet’) of rinkelt de kassa vrolijk bij het afrekenen bij de bakker.

Met deze app kan het kind zelf de regie over het gesprek behouden en bekomt de begeleiding de informatie die zij nodig hebben. Twee vliegen in één klap die ervoor zorgt dat wij de begeleiding van onze kinderen op een ongedwongen manier vorm kunnen geven.