Gemeente veurne

Wintervariaties 2018-2019

Wintervariaties

Dit najaar zijn de Wintervariaties aan hun derde editie toe. Net als in de zomer biedt Veurne een leuk en verrassend cultureel programma aan.  Alle redenen dus om gedurende de wintermaanden in onze stad te vertoeven.

Schrijf je in en geniet mee van muziek, poëzie en andere optredens die u niet snel zal vergeten! Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt!

 

Inschrijven

Inschrijven voor de Wintervariaties doe je via de WEBSHOP (gebruikersnaam en wachtwoord vereist!).

Gelieve telkens het inschrijvingsbewijs voor te leggen bij het onthaal. Je ontvangt dit via e-mail nadat je alle stappen doorlopen hebt.

 

Prijs:

Postcode 8630: gratis

Andere postcodes: € 5

 

Problemen bij het inschrijven: 058 33 55 31 of variaties@veurne.be

 

11 November - Herdenkingsfakkeltocht

Plaats: Grote Markt, Veurne

Start: 18u00

Duur: 60 min.

Veurne 1918, een bewogen laatste oorlogsjaar voor de stad. Eind maart komt de stad hevig onder vuur te liggen. Dagenlange Duitse bombardementen teisteren de binnenstad en vele Veurnaars slaan op de vlucht. Andere blijven hun stad trouw gedurende de gehele oorlogsperiode, zoals sasmeester Victor Kemp, met heldhaftige daden zette hij ook zijn stempel op het oorlogsgegeven in de regio en mag hij trots in de eregalerij gezet worden naast die andere Veurnaar, Karel Cogge. In diezelfde maartdagen vindt ook nog eens de laatste onthoofding in België plaats in onze stad. In het najaar van 1918, keert de rust en vrede terug in Veurne. Het bevrijdingsoffensief  en de wapenstilstand zorgen er voor dat de Koning grondgebied Veurne verlaat om terug zijn intrek te nemen in Brussel. Veurne wordt terug een provinciestadje ipv hoofdstad van het onbezette België. De heropbouw kan beginnen…

Een receptie in het belevingscentrum ‘Vrij Vaderland’ wordt aangeboden aan alle deelnemers van de fakkeltocht. Tijdens de receptie kunnen aanwezigen de tijdelijke tentoonstelling over ‘Joe English’ bezoeken en ondertussen genieten van de opvoering ‘Den Grooten Oorlog tussen de patatten’, gebracht door het muzikaal duo Lien&Bart. Dit concert maakt tevens deel uit van het programma Wintervariaties 2018 – 2019.

INSCHRIJVEN

 

23 December - Incontri#2

Plaats: Sint-Walburgakpark

Start: 17u00

Duur: 45 min.

Een magische vuurperformance voor iedereen!


Bij valavond steken we de vuren aan en nodigen we je uit op een eigenzinnig vuurspektakel in openlucht. Met Incontri#2, Italiaans voor ontmoetingen, vertellen we je een klein verhaal vol sterke beelden dat je doet wandelen tussen de sterren en laat dansen tussen de vlammen. Paraplu’s worden draaimolens van vuur, vuurslangen schieten weg in het donker…

INSCHRIJVEN

 

11 Januari - Jelle Cleymans

 

 

Plaats: Furnevent, Nijverheidsstraat 8.

Start: 20u00

Duur: 60 min.

Jelle Cleymans is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot één van de bekendste gezichten in het Vlaamse medialandschap. Ondanks zijn jonge leeftijd, heeft hij toch al een gevuld palmares. Op televisie zagen we hem al in Thuis, maar ook in de Kotmadam, Lili & Marleen, Flikken, Spoed en Spring. Zijn artistieke bijdrage aan de musicals Daens, Kuifje en ’14-’18 gingen ook niet onopgemerkt voorbij. Als ketnetwrapper deed hij ook heel wat presentatie-ervaring op.

In 2012 schuimde hij onder andere met Barbara Dex het Vlaamse land af met een kleinkunst tournee. Ook met zijn “zijn partner in crime” Jonas Van Geel zorgt hij al een paar jaar voor de nodige ambiance op verschillende festivals in de zomer, samen met hun band Cleymans & Van Geel. Ondertussen heeft hij al 3 eigen solo-platen uit: “Naakt doe ik de afwas” ; “Welk Ook en Hoeveel Tranen” en “Napoleon XXIII”.

Momenteel schittert Jelle in de musical 40-45, maar maakt hij dus in januari even tijd om richting Furnevent af te zakken.

INSCHRIJVEN

 

22 Februari - Arte Amanti

Arte Amanti is een festival over heel Vlaanderen dat grote (inter)nationale sterren naar locaties buiten het reguliere concertcircuit brengt. Naast finalisten van grote internationale wedstrijden en vermaarde kamermuziekensembles biedt het festival ook jong Belgisch talent een podium. In Veurne zet de organisatie, het ensemble Firgun op het programma.

Het optreden van het Firgun Ensemble zal een voorprogramma krijgen van een nog te bepalen regionaal talent.

Plaats: Kasteel Sint-Flora (De Moeren)

Start: 20u00

Duur: 90 min.

INSCHRIJVEN

Contact

Afdeling Leven en Welzijn

Dienst cultuur en toerisme

Grote Markt 29, 8630 Veurne

cultuur@veurne.be (voor cultuurgebonden zaken)
archief@veurne.be (voor vragen i.v.m. archief)
oc@veurne.be (voor verhuur lokalen)

Facebook-pagina

Facebook pagina Furnevent

tel.058 33 55 35 (cultuur) en 058 33 55 38 (verhuur lokalen)
Medewerkers
LCP