Een restafvalcontainer?

restafvalcontainer header

Het gebruik en de levering van de restafvalcontainers is gratis. De huis-aan-huis inzameling in containers gebeurt op basis van het DIFTAR-principe (geDIFferentieerde TARifering). Dit betekent dat je betaalt per kilogram en per type afval dat je aanbiedt. Wie minder afval produceert, betaalt minder. Het gebruik van containers heeft veel voordelen:

  • Geen gesleur meer met onhandige afvalzakken. Alles loopt nu op wieltjes!
  • Ze lekken of scheuren niet. Gescheurde zakken door toedoen van katten, vogels en ongedierte zijn zo verleden tijd. Bovendien kan je geurhinder beperken.
  • De standaard container heeft een volume van 140 liter.
  • De container van 140 liter neemt niet meer grondoppervlak in dan jouw huidige grote restafvalzak.
  • Door het DIFTAR-systeem betaal je per kilogram afval dat in de ophaalwagen valt. Wie minder afval produceert, betaalt minder.
  • Je produceert geen extra plastic! Maak je gebruik van een restafvalzak van 30 liter, zorg je ervoor dat er méér plastic moet worden verwerkt. Dit is een grote ecologische kost.

De restafvalcontainers hebben dezelfde afmetingen als de groene GFT-containers. Je hebt de keuze uit drie versies: 

  • 40 liter: 52 cm x 34 cm x 47,5 cm
  • 140 liter: 108 cm x 57 cm x 50,5 cm
  • 240 liter: 108 cm x 73 cm x 59 cm

Je zal in de loop van december 2020 een uitnodiging krijgen van de afvalintercommunale IVVO om jouw container te bestellen. Dit kan tot 11 januari 2021. Geef je geen bestelling door? Dan wordt er standaard een container van 140 liter geleverd. 

Belangrijk

Zelfs al kies je voor een restafvalcontainer, je kunt daarna nog steeds een nieuwe restafvalzak gebruiken en deze in combinatie met je restafvalcontainer aanbieden.

Gooi jouw restafval eerst in biologisch afbreekbare zakjes of in een broodzak. Zo blijft je restafvalcontainer netjes!

Beperk het gewicht van het afval nog meer door je groene-, fruit- en tuinafval in de GFT-container te deponeren. Nog geen groene GFT-container? Je vindt alle informatie op deze pagina.

Er mag meer in de gft container dan je denkt! GFT is groente-, fruit- en tuinafval dat wordt opgehaald in de groene gft-container. Het GFT wordt verwerkt in de GFT-composteringsinstallatie van IVVO te Ieper tot compost. Tijdens het proces wordt groene energie geproduceerd in de vorm van elektriciteit. Sinds 1 januari 2019 mag je hier ook vlees-, vis- en kaasresten in gooien. GFT kost je maar 0,02 euro per gedeponeerde kilogram! Het loont dus zeker om goed te sorteren. Het milieu en je portemonnee zullen er wel bij varen!

Toch nog een restafvalzak?

In december 2020 ontvang je dus een bestelformulier om jouw restafvalcontainer aan te vragen. Hierin kan je echter ook duidelijk aangeven dat je ook in de toekomst enkel restafvalzakken wil blijven gebruiken. Als je kiest voor afvalzakken, kan je daarna nog altijd de overstap maken naar containers.

Voor een restafvalzak van 33 liter betaal je 0,80 euro, 8 euro voor een rol. Je betaalt geen extra kosten voor de ophaling. Je kan de nieuwe kleine restafvalzakken in de vaste verkooppunten vinden.

Belangrijk detail: dankzij restafvalcontainers daalt de productie van plastic drastisch. De ecologische voetafdruk van het gebruik van een restafvalzak is groot én vermijdbaar.